Keszulj fel a vizsgakra!

.............................................................................................................

Irta:Naru-chan | 2013.06. 08. | Remelem seithetek^^

..............................................................................................................

 

 

Hogyan kezeld a vizsgával járó stresszt?

 

Mivel folyton a vizsgák súlyáról hallassz, nem csoda, hogy úgy tekintesz rá, mint egy legyőzhetetlen szörnyetegre. Emiatt-főleg az izgulósabbak-, egyre nagyobb stressznek vannak kitéve ahogy közeledik a nagy nap.

Hiszed vagy sem de tényleg minden agyban dől el. Ha valamit sokáig mondogatsz magadban és elhiszed a hallottakat, az sokkal nagyobb eséllyel teljesül. Mégpedig azért, mert tudat alatt is arra törekedsz, hogy a valóságban is így legyen. Mondogasd magadban, hogy ,,meg tudom csinálni", ,,képes vagyok rá", ,,sikerülni fog" , eleget készültem ahhoz, hogy sikerüljön". stb. Ez jóval hasznosabb,mint az ,,úgyis meg fogok bukni''.  

 

Relaxálás  

 

Ha kipihent vagy, sokkal jobban tudsz koncentrálni a dolgokra, és sokkal gyorsabban pörög az agyad.Emiatt hasznos a sok tanulás közé egy kis pihenést is beiktatni,és a vizsga elött egy-két napot lazítással tölteni.Ez sokkal ideálisabb,mint az utolsó percig tanulni,é éjszaka álmatlanul forgolódni. Lehet, hogy nehezen fog menni a lazítás, mert ilyenkor ideges leszel, igyál megy egy nyugtato teát de semmiképpen se használj nyugtatót,mert ezzel csak többet ártasz.

Pihenésen kívül érdemes egy kis kikapcsolódást is beiktatni. mivel ezután sokkal jobban megy majd a felkészülés.Ha szép az idő, menj ki a szabadba, a friss levegő jót tesz a lelkednek és az agyadnak egyaránt.Rendezzetek programot a barátaiddal, családoddal, egy kis időre ez is eltereli a figyelmedet a rád váró feladatról.

 

Eredményesen:  

 

Persze léteznek agyserkentő tabletták és italok,de a természetes dolgok mindig jobbak: egyél egy kis csokit vagy szőlőcukrot. Ezek jó hatással vannak az agyműködésre, kis mértékben egészségesek, és amig eszed, legalább addig is nem gondolsz a vizsgára.

Hívd össze pár osztálytársad egy közös tanulásra, oldjatok meg közösen feladatokat, vagy kérdezzétek ki egymástól a tételeket. Ezáltal könnyedén és szórakozva tudod kideriteni, hogy a tantárgyak közül melyek azok, amelyek még tanulást igényelnek.  

Semmi újdonságot ne próbálj ki a vizsga napján. Ne igyál több kávét vagy ne aznap vegyél fel először egy ruhát.A kávé jó tulajdonságai mellett árthat is, a ruha kényelmetlen és irritáló lehet, a cimke idegesithet így nem fogsz tudni koncentrálni. Az érettségi napján csak olyan frissítőket, eszközöket stb. használj, amit már régóta nagyszerűen beváltak.

MÓDSZEREK:

HELYMÓDSZER: még a görögök találták ki: első lépésben találj ki egy útvonalat a házban, vagy a szobádban, amit egy kissebb ,,séta" során érintenál. Például először elmész a nappaliba, aztán elsétálsz a konyhába, odamész a tv-hez stb.Ha fejben rögzitetted az állomásokat, kezd el hozzájuk sorban párositani a megtanulandó szavakat,mondatokat! Igy kialakitasz egy képet magadban,ami összefüggésbe hozza a helyet a szóval. Amikor szükséged lesz majd rá, könnyebben fogod tudni felidézni a szavakat.

KULCSSZÓ MÓDSZER: Amikor a nyelvtanárod egyik napról a másikra több oldalni új szot hagy fel, valószinüleg gondolatban már azt tervezed, hogy leszel képes megtanulni ennyi új kifejezést. A kulcsszó módszer,mely mindössze 2 lépésből áll, ebben lehet segitségedre. Az első feladat az,hogy keress egy hasonló hangzású magyar szót az idegen szóhoz. a második lépés ennek a 2 szónak az összekapcsolása. Például vegyük az angol ,,weather" kifejezést, ami időjárást jelent. Kiejtését tekintve ,,vedör" ami hasonlit a magyar ,,vödör" szóhoz. Képzeletben pedig könnyen össze lehet párositani a kettőt. pl. vizzel telt vödör.

SZINEK SZERINTI TANULÁS: érdemes a különböző információkat különböző szinekkel aláhúzni,hogy ne vessz el a tananyag ilyesztően mély tengerében. A szinek ráadasul segitenek az emlékezésben is,hiszen az egyes témaköröket kötheted az egyes szinekhez,árnyalatokhoz. Ráadásul a szinek a hangulatodra is jó hatással vannak^^

KEZDŐBETÜK HASZNÁLATA: ha egy felsorolásnál mindig kihagysz valamit játsz el egy kicsit a kezdőbetükkel. Rakj ki belőlü k egy értelmes szót, vagy énekeld el őket ritmusra. Példaul a német igeragozást én igy tanultam meg. 1. személynél az ige ,, e " végződést kap, 2. személynel ,,st" végződést stb.Én ritmusra mondom magamban őket. ,,esttenten" XDD

 

KÉSZÜLJ AZ IDEGEN NYELVEKBŐL:  

A nyelvek(román, angol, német stb..) vizsgáknál persze fontos a tudás, de szükség van az olvasási és szövegértelmezési képességekre is.  

Az első résznél rövid válaszokat igénylő feladatok vannak.Ezeknél arra kell ügyelned, hogy figyelmesen olvasd el, mi is a feladat, és mindig arra válaszolj, ami a kérdes.Sokan abba a hibába esnek, hogy nem értelmezik megfelelően a kérést, vagy a szöveg elolvasása után már nem emlékeznek rá. Hiába adsz jó választ,ha nem a megfelelő kérdésre válaszolsz, akkor sajnos nem kapsz pontot a feladatra.

A második felében kifejtendő feladatok vannak,tehát fogalmazásokat,esszeket kell irnod. Mindig van egy kis/sok köze a szöveghez,ezért ha szükséges olvasd el mégegyszer és vedd figyelembe,hogy mire gondoltak a kérdéssel kapcsolatba Albert Rebeka: a szövegben. Használj piszkozatot,de ne ird az egész fogalmazást a piszkozatra, mert lehet ,hogy nem marad időd átmásolni a lapra. A piszkozatra vaázlatpontokban ird fel, hogy miket szeretnél beleirni az esszébe, és a lapon dolgozd ki.  

Mindig haggyj időt magadnak,hogy jól gondold át a feladatokat, ne siess el semmit. De azért ne fuss ki az időből,mert utána mar nem folytathatod a feladatokat.

KÉSZÜLJ MAGYARBÓL:

A magyar vizsga első része a szövegértés. Itt több feladat van és rövidebb válaszokat kell irnod. Az első és legfontosabb,hogy ne ess pánikba,ha elsőre nem tudod a választ valamelyik kérdésre. Hagyd ki és menj tovább. Miután a többivel megvagy,kezd előlről a feladatsort. Fontos,hogy mindenhova irj valamit,mert pontlevonás nem jár a hibás válaszért, és lehet,hogy pont eltalálod,hogy mit kellett irni,vagy legalább egy kis pontot kapsz a válaszodra.

A második rész a szövegértés, fogalmazás,amire csak gyakorlással tudsz felkészülni.Nagyon fontos,hogy nyugodtan,lassan olvass,figyelj oda és láss a sorok mögé, és gondolkozz,ahogy haladsz előre.Ki kell kapcsolnod a külvilágot, és akkor olyan dolgokat is észre vehetsz,amik amúgy elkerulték a figyelmedet.

A szövegalkotásnál mindig figyelmesen olvasd el a kérést,a segédmondatot,mert ennek kell a fogalmazásod középpontjában állnia.Persze ez nem azt jelenti,hogy nem térhetsz el tőle,sot mindent le kell irnod,ami az eszedbe jut, de megis annak a mondatnak kell az alkotásod alapjának lennie,és nem árt ha a befejező mondatba is belefogalmazod. Eközben a saját véleményedet,tapasztalataidat is beleirhatod,ha nem tiltja a kérés.Készithetsz összehasonlitést egy másik hires történettel, vagy helyzettel, esetleg műfajjal.Vesd össze a különbségeket és hasonlóságokat. Mindent irj le, amire gondolsz,mert a tanár csak arra adhat pontot,amit leirsz,nem arra,amit gondolsz. Nagyon ügyelj a bekezdések pontos jelölésére, és a helyesirásra.Ha valamilyen szóban nem vagy biztos inkább keress egy szinónimat,egy egy hasonló értelmű szót. A másik fontos dolog,hogy ha esszét kell irj,mindig egy pontos vonalat kövess. Ne ugrálj a gondolatok között.Ebben segitségedre lehet,ha egy piszkozatra vázlatot irj magadnak,igy könnyebben tudni fogod,hogy mit irj,nem hagysz ki semmit és összeszedettebb lesz a fogalmazásod is.

Minden fogalmazásnál,bármilyen nyelven irod is,nagyon fontos,hogy a végén mégegyszer átnézd. Ne felejts el cimet adni! Nézd át a helyesirást! A hibákat egy vonallal húzd át és tedd zarójelbe! Ne legyen sok szóismétlés. Egészében nézd a művet, hogy logikusan van-e felépitve és esztétikailag szépen van megszerkesztve? Igy biztosan jó jegyet kapsz majd:)

KÉSZÜLJ MATEMATIKÁBÓL:  

Az első résznél itt is egyszerübb feladatok vannak, amikben nem olyan fontos a levezetés, a gondolatmenet,mert csak a végeredményt nézik. De ne zavarjon meg, ezeknél a feladatoknál tudsz a legkönnyebben hibázni. Minden feladatot pontosan gondolj át,és ellenőrizz le. Az a jó ezeknél a feladatoknál,hogy mindig tipusfeladatok vannak,mindenből egy feladat,igy nem érhet meglepetés, ha begyakorlod a feladatok megoldását.

A második résznél ki is kell fejtened a gondolatmenetedet,érdemes minden apróságot leirni,mert ha nem is lesz jó a végeredmény, a jó dolgokat is pontozzák. Ezekre a feladatokra jobb ha már hetekkel ezelőtt elkezdesz gyakorolni.  

 

 

 

 

 Töltsd le az internetről a korábbi évek tételeit és old meg őket. A pontos megoldáshoz, javitókulcs is rendelkezésedre áll.

 

SZÜKSÉGES KELLÉKEK:

Mindenképpen vigyél magaddal legalább 3 kék szinű golyostollat,igy nem érhet baj. Ceruzát és radirt is vihetsz magaddal,ne a vizsgalapra ne felejtsd el,hogy golyostollal kell irnod.  

Szögmérő, vonalzó és körző is legyen nálad,lehetőleg több darab,hisz bármikor elofordulhat egy szerkesztős feladat.

 

 

 

Egy kis izgulás sosem árt, csak segit,de nem szabad túlzásba vinni. Hidd el,ha kikapod a feladatlapot,elmúlik minden más,és megnyugodsz és könnyedén fogsz túlesni rajta.  

Fontos, hogy ne úgy fogd fel ezt mint egy számonkérést, egy lehetetlen feladatot. Semmivel sem lesz nehezebb túljutni rajta ha stresszeled magad, sőt...