1.Fejezet

2014. május 18.

Make your life amazing in 30 days

1. Fejezet^^

Sziasztok. A következő 30 napban néhány olyan bejegyzést szeretnék irni nektek, ami segithet a problémák kezelésében, és az álmaitok elérésében. 

Nem azt állitom, hogy ha követitek ezt a programot minden gond egy pillanat alatt elmúlik, de igyekszem majd rávezetni benneteket, hogyan is induljatok el egy úton, és mit tegyetek, ha már rajta vagytok.

Azzal senki sem megy sokra, hogy ,,Add önmagad", meg ,,Ne aggódj a gondok miatt" , és oh ez a kedvencem...,,Legyél boldog ". Huh de sokat segitenek ezekkel. Köszi.

Nem lehet eroltetni, a tukor ele allni, es mondogatni, hogy boldogvagyok-boldogvagyok-boldogvagyok, mikozben nem vagy az. Akkor ez csak egy kulso kenyszer, pedig a valodi lehetoseg benned van.

Nem kell valaszolnod azokra a kerdesekre, hogy ki vagyok en? mire vagyok jo? miert vagyok itt? ezekre ugysem lehet konkret valaszokat adni, inkabb az a lenyeg, hogy ugy kerulj szembe ezekkel a kerdesekkel, hogy jol gyere ki beloluk, tehat olyan dolgokat vegyel eszre magadon vagy a kornyezeteden, amik megnyugtatnak, biztonsagerzetet adnak neked.

( Megcsináltad haver! )

Éppen ezért konkrét dolgokat próbálok leirni, elmagyarázni, es feladatokat, kihivásokat is előkészitek.

A könnyebb megértés (na meg a móka) kedvéért hozok nektek egy térképet, ami az utadon levő lépéseket szimbolizálja majd.(Katt, hogy nagyobb legyen)

 

Mihez kezdjek?

Az eleteden valtoztatni, az egyik legnagyobb kihivas, amit csak el lehet kepzelni, de egyben ennek lehetnek a legertekesebb jutalmai: onallosag, elegedettseg, magabiztossag.

Eloszor is meg kell ertened, hogyan is mukodik.

Kepzeld el, hogy minden nap ugyanazon az alfoldi uton mesz keresztul, elhaladva egy hatalmas, szinte felelmetes hegy mellett. Nem haladsz se tul gyorsan, se lassan. Egy nap felemeled a fejed, es szetnezel. A tekinteted a hegytetore tapad, es valami rossz erzes fog el. Ez nem az az ut, amin haladni szeretnel. Nem feltetlenul tudod megindokolni, hogy miert, vagy mit szeretnel helyette, csak erzed, hogy ami most van, az nem jo.

( Egyszerűen csak szükségem van rá, hogy valami történjen. Biztosnak kell lennem benne, hogy a jelenlegi dolgok meg fognak változni. Szügségem van egy okra, hogy továbblépjek, szügségem van reményre. )

Ekkor eszreveszed, hogy a te egyenes osvenyed mellett ott rejtozik egy masik is. Kicsit girbe-gurba, kanyargos, eleg vekonyka, es a gazok is benottek, de uj kalandokat iger, es egyenesen a hegy teteje fele vezet.

Az osveny, amelyen most vagy, az elet, amit masok elvarasai alakitottak ki. Ugy-ahogy biztositja a tulelesed, hogy megse tevedj el egy erdoben, de senkit sem erdekel, te hogyan erzed magad benne.

Ez azonban nem a te utad, ezt masok alkottak, masok szeretnek, hogy vegigmenj rajta.

( Elmész, mert tovább sétáni könnyebb, mint harcolni azért, amit igazán akarsz. )

A masik kis ut jelkepezi azt az eletstilust, melyet te valasztasz magadnak, melyben otthon erzed magad, es olyasmiket csinalhatsz, ami oromet szerez. Most azonban meg nem biztos h eleg eros ahhoz, hogy eltartson, meg nem allsz keszen atlepni, es elhagyni a regit. Ahogy fejleszted magad, es a kepessegeid, uj tapasztalatokat gyujtesz, egy napon  mar azt fogod eszrevenni, hogy az osvenyke egesz nagy utta notte ki magat, es eleg eros ahhoz, hogy megtarson. Mar csak az elhatarozasod es az onbizalmad hianyzik ahhoz, hogy atugorj.

Erdemes tudatosan keszulnod a valtasra, mar csak azert is, mert ha hirtelen muszaly lesz valtanod, mert peldaul az eddigi osvenyed zsakutcaba vezet, vagy eppen egy foldrenges fenekestul felforgatja, es minden jo, ami eddig elore vitt, megszunik, mennyivel jobb hogyha van egy B terved, mintha a nullarol kellene ujraepitened az eleted.

Vagy eppen johet egy varatlan lehetoseg, es dontened kell, hogy most azonnal ugrassz-e. Ilyenkor csak merlegelned kell, hogy miket terveztel a hegy fele vezeto utadra, es visszatart-e barmi a sajat felelmeiden kivul.

Es hogy mi is szamit pontosan ugrasnak? Amikor mar eleg erosnek erzed magad, hogy gyokesen valtoztass az eleteden, meghozz egy nagy dontest. Ez lehet az, hogy eleg erettnek erzed magad ahhoz, hogy elkoltozz otthonrol, vagy iskolat/munkahelyet valts, vagy egyszeruen csak verge elerkezett az ido, hogy felvallald onmagad. Nem erdekel, ki mit mond, ez vagy te.

( Maradj erős )

Ugras az, amikor mar nem csak kis lepesekkel igazgatod az eleted, a terveidet, hanem igenis felvallalod: ez van, ezt akarom.

Hogy a program vegere keszen allsz-e az ugrasra, azt nem tudom megmondani, ez teljes mertekben a te dontesed lesz. Lehet, hogy mar most minden keszen all, lehet, hogy honapok vagy evek mulva. Amikor ugy erzed, most, akkor lepj.

Ne banj meg semmit, amit eddig tettel, nem kell haragudnod az eddigi, szegeny kis osvenyedre, amelyen eddig haladtal, vagy a dontesekre, amiket eddig hoztal. Barmilyen rossz is legyen, ez hozott el idaig, ez tette le az alapokat, ami felepitette mostani szemelyisegedet. Emiatt tervezgetheted most az uj eletedet, amelyet te epitesz fel magadnak.

Nem kell eldobnod a regi eletedet, nem kell felegetnek az eddigi utadat, ahhoz, hogy atlepj az uj eletedbe, nem kell megtagadnod az eddigi eletedet, amiben eltel. Ha meg nincs semi az uj osvenyen, amire lecserelhetned a regit, kar sietni. Az epitkezest mar joval az ugras elott el kell kezdened, hogy legyen hova erkezned.

Atlepni a masik osvenyre nem fog egyik pillanatrol a masikra megtortenni, nem lesz faradtsag mentes. Megis megeri, mert mar maga a tervezes, ha a sajat utaddal foglalkozol, adhat a mindennapjaidhoz egy loketet, hogy tovabb haladj, oromet es energiat adhat, hogy konnyebb legyen a nehezsegek elviselese.

 

Minden fejezetben kapsz majd egy  kihivást, vagyis egy feladatot, teendőt vagy gondolkodnivalót, ami kicsit megnyugtat, jobb kedvre derit vagy csak segit a mindennapokban. ezek olyan általános dolgok, amiket bármikor elvégezhetsz, a program után újra megpróbálhatod, vagy felcserélheted őket, lényeg, hogy segitsenek neked.

Kihivas: Anti teendolista, nemteendolista

Mindig mindenki arrol panaszkodik, hogy mennyi mindent kell csinálnia, mennyi mindent akar megtenni, és milyen kár, hogy egyébre pazarolta az idejét, vagy egyszerűen csak megbánta, hogy megtett valamit. Hát te most készits magadnak egy antiteendőlistát azokról a dolgokról, amiket a következő napon, héten, évben nem akarsz csinálni. Mi az, amit kész, befejezel, nem csinálsz tovább? Nincs jó vagy rossz döntés, csak rajtad múlik, mit választasz. Vannak akik kevesebbet aggódnának, masok többet foglalkoznának az apróbb dolgokkal. Van, aki többet sportolna, és van, aki többet pihenne, lazitana. Van, aki lemondana a maximalizmusról, vagy néhány szokásról, mint például kevesebb netezés, vagy elalvás elötti mobilozás, vagy lehet bármi, amiből már eleged van, és kész eldöntötted, hog mostantól véget vetsz neki.

De persze ne feledd, hogy egy régi szokást, ami már az életed része, nem lehet egyik napról a másikra megszüntetni, eltörölni, ezért ne azt fogadd meg, hogy soha többet, csak azt, hogy megpróbálod félretenni.

Itt egy kis sablon is hozzá, de persze úgy tervezd meg, ahogy neked tetszik.

 

 

Ez a rész inkább csak amolyan bevezető rész volt, a következőkben próbálok részletesebb lenni, konkrétabb dolgokat mondani vagy késziteni, ha tetszett az eddigi, tarts velem legközelebb is.

                                                           By: Naru^^