Karácsony otthon

2013. december 17.

 

Összegyűjtöttem néhány ötletet, ami a lakás különböző helyiségeinek karácsonyosításában segíthet. Magamon azt vettem észre, hogy nagyon sokat számít a hangulatteremtésben, ha egy-egy apróság a nappalin kívül is el van rejtve, ezzel is utalva a közelgő ünnepre, így igyekszem mindenhova csempészni valami karácsonyit. :)

 

Előszoba A legkézenfekvőbb egy téli hangulatú ajtókoszorúval indítani, a kedves fogadtatást pedig megerősítheti a tükör köré kitűzött képeslapgyűjtemény. (Ha nem lenne, akitől kapsz, vásárolhatsz üreset a papírboltban dekorációnak, de inkább beszéljetek össze a családdal, barátokkal, hogy idén akkor is írtok egymásnak képeslapot, ha öt percre laktok egymástól.) Attól függően, hogy mennyire elrendezésű az előszoba, lehet itt is mécsessel dekorálni, de én biztonságosabbnak éreznék egy fedettebb, “lámpás”-szerű verziót, nehogy belelógjon egy sál vagy kabát. A gombos fiókokra szerte a lakásban elszórhatsz egy-egy apró karácsonyfadíszt (hópelyhet, angyalkát). Ne sokat, csak úgy stratégiailag néhányat. :) Ha van az előszobán üzenőfalatok vagy hirdetőtáblátok, azt is dekorálhatod, például hetente változó nyomtatott idézetekkel, szép képekkel. Bármelyik ablakba tehettek elektromos gyertyasort, ami szintén vendégcsalogató.

Konyha Nem kell teljes karácsonyfa-mikulás-hóember dekorba öltöztetni a konyhát ahhoz, hogy karácsonyi legyen: a kockás, pöttyös, piros/fehér mintás anyagok (konyharuha, asztalterítő) remek hangulatteremtők. Dekorációnak ki lehet tenni a hópihés bögréket is, ha gyakran használjátok őket, nem porosodnak. Én kalapáltam egy-egy szöget a konyha és a nappali ajtajába is, így ide is tudok pici dekorációt akasztani – most éppen egy eredetileg karácsonyfadísznek szánt szalmaszív van mindkettőn. :) Az autentikus karácsonyillathoz “sajnos” gyakran kell vaníliásat, fahéjasat és gyömbéreset sütni, más megoldást nem fogadok el. :D A sütik ráadásul tálcán elrendezve még dekorációnak is elmennek, amíg el nem fogynak. Az ebédlőasztalra egy tálba kerülhet toboz, mandarin (szegfűszeggel megtűzdelve), fenyőág, vagy valamilyen egyszerűbb dísz. Ha olyan a csillárotok, hogy lehet rá akasztani dolgokat, akkor kerülhetnek rá is díszek. :)

Fürdőszoba Itt is fénnyel és illatokkal könnyű játszani, a színes, üveg mécsestartók hangulatos fényt adnak (nekem van egy piros, amit különösen szeretek ilyenkor), és persze a testápoló termékek is lehetnek karácsonyiak. Ha szép nagy a fürdőszobai tükör, műhóval lehet hópamacsokat fújni rá. Ha van miből válogatni, érdemes a törölközők színét is az ünnephez koordinálni – csak pirosas árnyalatúak, csak kék, csak fehér, stb. Én telente a sárgákat alig veszem például elő. :)

Hálószoba A textilek kiemelt szerepet kaphatnak: pihe-puha ágytakaró, párnák, minél több kötött, annál jobb, és egy jó süppedős szőnyeg, amin ébredés után landolhattok, például a jó meleg téli zokniban vagy papucsban. Érdemes egy semleges képkeretet beszerezni, aminek a tartalmát szezononként cserélhetitek (képre, idézetre, rólatok készült őszi/téli/tavaszi/nyári fotóra). Az ágyvégre aggathattok textil Mikuláscsizmákat, és néha kerülhet bele meglepetés is. :)

Az égősorok tényleg nem csak hipster lánykák hálószobájába valók, hamar fel lehet tenni, és rögtön megadja az alaphangulatot — engem minden alkalommal elvarázsol, amikor bekapcsoljuk,kell egy égősor. Ha van lépcsőtök, a korlátra is rá lehet tekerni, zseniálisan néz ki.